Menu
Cum se pot preveni bolile cu ajutorul ozonului?

Cum se pot preveni bolile cu a…

Celulele umane funcțio...

15 Beneficii ne1tiute ale uleiului de nuci presat la rece

15 Beneficii ne1tiute ale ulei…

Uleiul de nuci presat ...

Istoria ozonului medical

Istoria ozonului medical

Ozonul a fost descoper...

Boala Lyme și cum mă pot proteja de capușe

Boala Lyme și cum mă pot prote…

Boala Lyme nu este transm...

Ce sunt uleiurile esențiale

Ce sunt uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale su...

Ce ulei alegem ? Ulei presat la rece sau ulei rafinat ?

Ce ulei alegem ? Ulei presat l…

Care este diferența &i...

Cum este evitat sistemul imunitar de catre tumorile ovariene

Cum este evitat sistemul imuni…

In ultimele cercetari s-a...

Antioxidantii

Antioxidantii

Alimentele precum fructel...

Celulele stem - controverse in terapie

Celulele stem - controverse in…

Celulele stem sunt celule...

Cum se cariaza dintii? Cariile dentare

Cum se cariaza dintii? Cariile…

Ai nevoie de mancare, dar...

Prev Next

Ce ulei alegem ? Ulei presat la rece sau ulei rafinat ?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Care este diferența între un ulei presat la rece și unul rafinat?

Mai intai de toate, cel mai potrivit ar fi să facem distincția clară între uleiurile presate la rece și uleiurile rafinate.

Cum se obțin ele? Ce aport nutrivit au ele după ce au fost procesate? Cum le consumăm? Plus multe alte întrebări ce ne stau în calea alegerii potrivite.

Pentru început, presarea la rece este un procedeu prin care semințele de floarea-soarelui, dovleac, nucă, in, cânepă etc. sunt extrase mecanic într-o presă până când tot uleiul din semințe este scos, rezultând un ulei brut. Temperatura la care ele sunt procesate semințele este de maxim 60-80 grade.  Cel mai important beneficiu al uleiului rezultat, este că nu a suferit nicio transformare, nu a fost supus nici unui tratament chimic.

Este un ulei natural 100%, cu un conținut mare de acizi grași mononesaturați, vitamine, minerale, toate aceste elemente ajutându-ne să avem un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată cu un aport suficient de nutrienți.

În funcție de fiecare tip de semințe, avem și beneficii multiple. Aceste uleiuri au triplu rol: alimentar, terapeutic și cosmetic

Pe de altă parte uleiul rafinat, cel mai comercializat și cumpărat printre consumatori este un ulei extras chimic la temperaturi foarte mari (peste 200grade). În timpul procesării se folosesc solvenți, benzen și alte produse chimice nu tocmai sănătoase... urmând ca în timpul rafinării să se folosească acid sulfuric și sodă caustică pentru a neutralizare orice gust și miros al uleiului. Din păcate în urma atâtor procedee chimice, elementele nutritive devin aproape nule. De aici și termenul foarte lung de valabilitate

Conținutul real de ulei din uleiul rafinat este foarte scăzut, intr-un litru de ulei existând între 40-80% apă, pe când conținutul de apă din uleiurile presate la rece este între 5-8%, acesta fiind un ulei vâscos. 

Și totuși putem să folosim uleiul presat la rece la gătit ?

Da, putem... însă doar cel de floarea-soarelui se poate folosi la copt, gătit, prăjit. Un litru de ulei presat la rece de floarea-soarelui face cât doi litri de ulei rafinat din aceeași sămânță. Deci balanța cost-beneficiu se echilibrează.

În rest, celelalte uleiuri presate la rece se folosesc în forma loc crudă, dar se pot folosi totuși și la gătit: în ciorbe, supe, paste, bruschete etc. Adăugate la final dau un plus de savoare mâncării. 

Acestea fiind spuse alege să trăiești sănătos, să simți gustul și savoare produselor consumate! 

Sursă de încredere: SC ALCO SRL, 0744579087, 0745523511, Șomcuta Mare, Maramureș

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Articole similare

Sănătatea ta

Probleme de sănătate

Metode alternative

Actual

Despre noi

Partenerii noștri