Tiroida PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 101
Cel mai slabCel mai bun 
Corpul omenesc - Glandele endocrine
Scris de Anais   
Tiroida (cea mai mare glanda endocrina a corpului)este o glanda mica care masoara aproximativ 5cm si este localizata exact sub piele, sub "marul lui Adam" de la gat. Cei 2 lobi ai glandei sunt conectati in mijloc prin istm, de unde si aspectul tiroidei de nod de cravata. In mod normal glanda tiroida nu poate fi vazuta si abia poate fi simtita. Daca tiroida se mareste medicii o pot simti cu usurinta si e posibil sa apara proeminente pe o parte sau de o parte si de alta a "marului lui Adam".

Glanda tiroida secreta hormonii tiroidieni care controleaza viteza cu care se desfasoara functiile chimice ale corpului (rata metabolica). Hormonii tiroidieni influenteaza rata metabolica in 2 moduri: stimuland aproape fiecare tesut din corp sa produca proteine si prin marirea cantitatii de oxigen pe care o folosesc celulele. Hormonii tiroidieni influenteaza multe functii vitale ale corpului: bataile inimii, frecventa respiratiei, intensitatea cu care sunt arse caloriile, buna functionare a pielii, cresterea, productia de caldura, fertilitatea si digestia.

Hormonii tiroidieni
Cei 2 hormoni tiroidieni sunt T4 (tiroxina) si T3 (triiodotironina).

T4, hormonul major produs de glanda tiroida, are un usor efect (daca are)asupra accelerarii metabolismului corpului.

T4 este adesea convertit in hormonul mult mai activ T3. Conversia hormonului T4 in hormonul T3 apare in ficat si alte tesuturi. Exista o multime de factori care controleaza conversia hormonului T4 in hormonul T3, inclusiv nevoile corpului de la un moment la altul si prezenta sau absenta starii de boala. Marea parte a cantitatilor de hormoni T4 si T3 care exista in sange sunt transportate cu ajutorul unei proteine numita globulina de legare a tiroxinei. Doar o mica parte din hormonii T3 si T4 circula liberi in sange. Cand hormonii care sunt liberi sunt folositi de corp, sunt eliberati o parte din hormonii legati de proteine.

Pentru a produce hormoni tiroidieni, glanda tiroida are nevoie de iod, un element continut in apa si mancare. Glanda tiroida capteaza iodul si-l proceseaza in hormoni tiroidieni. Pe masura ce o parte din hormonii tiroidieni sunt folositi in corp, o parte din iodul continut in hormoni este eliberat si se reintoarce in glanda tiroida si e reciclat pentru a produce mai multi hormoni tiroidieni. Interesant este ca glandatiroida elibereaza mai putini hormoni tiroidieni daca este expusa la niveluri ridicate de iod in sange.

Corpul uman are un mecanism complex de ajustare a cantitatilor de hormoni tiroidieni. Mai intai hipotalamusul, localizat chiar deasupra glandei pituitare, in creier, secreta hormonul pentru eliminarea tirotropinei, ceea ce implicit stimuleaza glanda pituitara sa produca (hormonul de stimulare a tiroideiTSH). Glanda pituitara incetineste sau mareste viteza de eliberare a hormonului TSH, depinzand de cantitatile de hormoni tiroidieni care circula in sange (daca sunt prea mari sau prea mici).

Glanda tiroida produce de asemenea si hormonul numit calcitonina care poate contribui la sanatatea oaselor, ajutand la asimilarea calciului in oase.

Teste pentru diagnosticul tiroidei

Pentru a determina cat de bine functioneaza tiroida medicii de obicei masoara nivelul hormonilor: TSH, T4 si T3 in sange.

De obicei nivelul de TSH este cel mai bun indicator al functionalitatii tiroidei. Datorita faptului ca acest hormon stimuleaza tiroida, nivelul ridicat de TSH in sange indica faptul ca glanda functioneaza sub nivelul normal (deci are nevoie de mai multa stimulare), in timp ce nivelul scazut de TSH in sange indica faptul ca tiroida este superactiva.

Cand medicii masoara nivelurile de hormoni tiroidieni, T4 si T3 din sange, de obicei se masoara si proteinele de legatura si formele libere ale celor 2 hormoni (totalul pentru T4 si pentru T3). Oricum daca nivelul globulinei de legatura pentru tiroxina este anormal, totalul nivelurilor de hormoni tiroidieni poate fi gresit interpretat, deci adesea este masurat si nivelul de hormoni tiroidieni liberi in sange. Nivelul globulinei de legatura pentru tiroxina este scazut la persoanele care au boli de rinichi sau boli care reduc sinteza proteinei in ficat sau la cei care iau steroizi anabolizanti. Nivelul este ridicat la femeile insarcinate sau care iau contraceptive orale sau alete forme de estrogen si la persoanele care au forme incipiante de hepatita.

Daca medicul sesizeaza una sau mai multe excrescente (noduli) pe glanda tiroida e posibila o investigare mai detaliata cu ultrasunete pentru a determina marimea tiroidei si daca nodulii aparuti au consistenta lichida sau sunt umpluti cu lichid (natura chistica).  Intr-un alt tip de investigatie care se face pentru tiroida, o cantitate mica de iod radioactiv este injectat in sange. Materialul radioactiv se concentreaza in glanda tiroida si apoi un aparat (camera gamma) care detecteaza radiatiile emise de iod transpune aceste informatii intr-o imagine cu glanda tiroida pe care se pot vedea anormalitatile. Aceste tipuri de investigatii ale tiroidei pot de asemenea sa dea informatii daca o anumita zona din tiroida functioneaza normal sau este superactiva sau hiperactiva in comparatie cu restul glandei.

Teste aditionale pot fi necesare in cazuri foarte rare in care medicii nu pot determina daca problema este de la tiroida sau de la glanda pituitara.

Daca este suspectata existenta cancerului la tiorida medicii vor recomanda efectuarea unei biopsii (prelevarea unei mostre de tesut din tiroida). Daca se banuieste existenta unui cancer tiroidian medular medicii vor cere masurarea nivelului de calcitonina din sange pentru ca acest tip de cancer secreta intotdeauna calcitonina.

 
Comentarii (1)
pot spune ca este cel mai bine explicat mecanism
1 Sâmbătă, 10 Aprilie 2010 20:30
Anais

acum 3 ani am facut mukte analize,intrucat tiroida mea o luase razna,ca orice femeie simti cand se intampla ceva anormal cu tine in spit parhon mi s-au facut analize,ma rog tiroidita,tratament cu eutirox,control..... totul era o letargie cu care nu ma impacam si au inceput durerile de oase,fapt ce m-a determinat sa o intreb me dna doctor de ce dureri de oase ===la care mi s-a raspuns ca nu are nici o legatura====R U S I N E=== am inceput sa caut singura si am depistat ca aceasta glanda afecteaza OASE,MEMORIE,SANI,SIST.NERVOS,PAR INCLUSIV SPRANCE CARE DEVIN JUMATATI,MA ROG RADE TOT.... si uite asa am ajuns la o doctorita desteapta care s-a uitat pe dosarul meu de analize(pt ca dr de familie crapa si tot nu vedea) ca am lanturi lamda si prezent Ig.... de aici a inceput istoria ,cu analiza maduvei,si depistarea gamapatiei policlonale... sunt o persoana robusta,cred in puterea cereasca ma lupt sa respect legile morale,dar e greu sa te lupti cu ceva declansat care dupa opinia doctorilor nu se vindeca.... ASA CA DRAGI DOAMNE,ATENTIE MARE LA ECHILIBRUL HORMONAL, T I R O I D A este o bijuterie pe care sa nu o scapati din vedere AVETI MARE GRIJA DE EA ! Apreciez articolul dar m-am simtit obligata sa adaug care sunt dezastrele acestui mecanism endocrin ! va doresc multa sanatate !

Adauga comentariu

Numele:
Email:
Titlul:
Comentariul:
 

Comentarii, category: "Glandele endocrine"

 

Opinia ta

Cat de epuizati va simtiti?