Home Sanatatea ta Sanatatea copilului Alimentatia bebelusului Diversificarea alimentatiei bebelusului la 6 luni
 
Diversificarea alimentatiei bebelusului la 6 luni PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 29
Cel mai slabCel mai bun 
Sanatatea copilului - Alimentatia bebelusului
Scris de Anais   

Alimentatia la sanul mamei este cea mai buna pentru copilul mic, acesta este un adevar care nu mai cere demonstratii si care, in acelasi timp, a fost amplu argumentat.

Pana la 5-6 luni, copilul taul nu mai are nevoie de nici un aliment. Sanul mamei ii ofera TOT, elemente nutritive, hormoni de crestere, vitamine, anticorpi, confort, dragoste. In plus, este comod si ieftin pentru familie. Dupa aceasta varsta, insa, sanul celei mai iubitoare fiinte nu mai este indeajuns de hranitor. De aceea, de la 5-6 luni incepe diversificarea alimentatiei, in legatura cu care parintii isi pun o sumedenie de intrebari.

Cand este bine sa incepem diversificarea alimentatiei sugarului?

In luna a 6-a de viata, deci dupa implinirea varstei de 5 luni. Se poate incepe si de la 4 luni, in cazul sugarilor grasi si mancaciosi, si atunci cand mama lui nu are san suficient.


Cu ce se incepe introducerea alimentelor solide?

  • de obicei legumele sunt pe primul loc;

  • fructele le fac insa concurenta;

  • pentru copilul alimentat mixt sau artificial, se potriveste bine si o masa cu fainoase cu lapte, in special pentru sugari.


In ce ordine si sub ce forma se ofera alimentele de diversificare?

  • Pentru inceput se introduc la masa de pranz supa si piureul de zarzavat care vor inlocui progresiv o masa de lapte. Este de preferat ca la inceput, sa se administreze cu lingurita, supa strecurata, iar mai apoi, zarzavaturile sa fie pasate si subtiate cu zeama de la supa. Dupa ce sugarul s-a obisnuit cu acest fel, supa si piureul vor fi imbunatatite cu 1 lingurita ulei sau unt, eventual putin fainos (gris,taitei,orez);

  • Piureul de fructe se va introduce treptat la masa de la ora 10 (mere, banane, caise, piersici). La inceput piureul se va servi simplu, apoi cu adaos de fainoase (biscuite ras, pesmet sau orez fiert). Treptat piureul de fructe va inlocui masa de lapte.

  • Branza de vaci se poate introduce treptat in piureul de fructe sau piureul de zarzavat, cand sugarul s-a obisnuit deja cu primele doua feluri.

  • Carnea fiarta (pasare, vita, vitel), data prin masina sau fin tocata, se introduce in piureul de legume sau in supa. Se poate da la inceput, o lingurita de carne la 2-3 zile, apoi 2-3 lingurite pe zi la interval de 2 zile;

  • Galbenusul de ou (de gaina), fiert tare, se introduce - pasat - in pireu sau in supa, putin cate putin, pana se ajunge la 2-3 galbenusuri pe saptamana.

  • Fainoasele pot fi oferite sugarului (insa cele fara gluten pana la 6 luni) in supa de legume sau, eventual, in piureul de fructe.


Ce alimente sunt de preferat?

  • la indemana oricui sunt alimentele proaspete, preparate din materii prime cat mai "curate"; vor fi deci preferate legumele cultivate pe pamant ingrasat natural si nu cele din serele sau gradinile suprasaturate cu ingrasaminte chimice;

  • deosebit de valoroase, atat nutritiv cat si ca garantie a puritatii chimice sunt preparatele industriale pentru sugar, binenteles cele verificate si aprobate de Ministerul Sanatatii. Aceste produse exista pe piata sub forma legumelor, fructelor, sucurilor, amestecurilor cu carne, cerealelor simple sau in amestec cu lapte sau cu fructe. In Romana, ele sunt mai putin folosite, factorii limitanti fiind lipsa unei experiente si a unei traditii in utilizarea lor, precum si pretul, care este destulde ridicat. Ele au insa cateva avantaje certe: regulamentele de fabricare sunt foarte stricte, deci ele au compozitie si structura standardizate, nu au adaos de substante chimice, fiind prelucrate termic, sunt verificate microbiologic si toxic. Prin marea varietate a acestor produse, se poate asigura o alimentatie diversa si in acest fel apreciata de copii. Produsele gata preparate pentru sugari sunt recomandate in special in concedii, excursii, iesiri la iarba verde, cand pot fi folosite cu mult succes si siguranta pentru sanatatea copilului. De asemenea, sunt folositoare pentru mamele care lucreaza, care, deci, nu mai pot acorda la fel de mult timp bucatariei si incercarii de a achizitiona produse sigure si proaspete din piata, timpul ramas preferand sa-l foloseasca pentru a fi efectiv in mijlocul familiei.

  • nu este de preferat monotonia alimentara. Astfel, in prepararea supei si a pireurilor de legume, clasicul cartof devine si mai util prin asociere cu radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina). Un adaos moderat de rosii, ardei si de frunze verzi (spanac, loboda, laptuci, patrunjel, leustean, stevie) este binevenit mai ales in prevenirea anemiei;

  • nu se vor da sugarilor capsuni si cirese (pericol de alergie), fasole, varza, vinete, mazare (produc balonari si crampe abdominale).


In concluzie, ce ar fi bine sa nu uite parintii:

  • alimentele se introduc treptat;

  • orice aliment nou se introduce inaintea administrarii laptelui;

  • nu se administreaza simultan doua alimente noi; se asteapta ca fiecare sa fie introdus cu rabdare;

  • copilul sa fie sanatos cand i se da un aliment nou;

  • spalarea legumelor si fructelor se va face in mai multe ape. Acestea nu se vor pastra mult timp in apa pentru a nu-si pierde vitaminele;

  • alimentele sa fie proaspete. Se pastreaza cel mult 24 ore la frigider dupa preparare sau, in cazul alimentelor gata preparate pentru sugari, conform indicatiilor de pe etichete;

  • fierberea indelungata distruge mineralele si vitaminele;

  • se prefera fierberea inabusita in vapori de apa (in oala cu presiune);

  • se prefera introducerea alimentelor numai cu lingurita;

  • numarul de mese pentru sugarul de peste 4 luni va fi in numar de cinci;

  • respectarea personalitatii copilului, rabdarea si ingaduirea cunoasterii reciproce sunt de mare insemnatate. Sa nu intelegem prin aceasta acceptarea compromisului, de exemplu, crezand ca numai asa "ii place copilului", sa permitem excesul de lapte sau de fainoase in detrimentul legumelor, al oului, al fructelor.


O data cu introducerea alimentelor solide, educatia copilului capata valente noi:

  • participarea copilului la masa incepe cu jocul cu lingurita, in incercarea de a insoti si a imita manuirea celei cu care parintele il hraneste;

  • masa trebuie sa fie un prilej de bucurie prin evenimentul pe care il reprezinta, prin faptul ca este un moment de relatie personala privilegiata, de colaborare intre copii si parinti. Este evident ca zdranganirea jucariilor sau alte chipuri de distragere a atentiei nu au nimic de-a face cu adevarata placere, cu trairea autentica a clipei.

 


 

Adauga comentariu

Numele:
Email:
Titlul:
Comentariul:
 
 

Opinia ta

Cat de epuizati va simtiti?