Menu
Cum se pot preveni bolile cu ajutorul ozonului?

Cum se pot preveni bolile cu a…

Celulele umane funcțio...

Istoria ozonului medical

Istoria ozonului medical

Ozonul a fost descoper...

Boala Lyme și cum mă pot proteja de capușe

Boala Lyme și cum mă pot prote…

Boala Lyme nu este transm...

Cum este evitat sistemul imunitar de catre tumorile ovariene

Cum este evitat sistemul imuni…

In ultimele cercetari s-a...

15 Beneficii ne1tiute ale uleiului de nuci presat la rece

15 Beneficii ne1tiute ale ulei…

Uleiul de nuci presat ...

Antioxidantii

Antioxidantii

Alimentele precum fructel...

Celulele stem - controverse in terapie

Celulele stem - controverse in…

Celulele stem sunt celule...

Cum vorbesc cu copiii despre divort?

Cum vorbesc cu copiii despre d…

De parca divortul in sine...

Cum se cariaza dintii? Cariile dentare

Cum se cariaza dintii? Cariile…

Ai nevoie de mancare, dar...

Vitamina E si inflamatiile cronice

Vitamina E si inflamatiile cro…

Avand in vedere ca jumata...

Cum sa te bucuri de viata?

Cum sa te bucuri de viata?

Ceea ce-ti defineste v...

Prev Next

Suplimente alimentare

Suplimente alimentare

Radicalii liberi si antioxidantii

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
AntioxidantiEste o ironie faptul ca un element atat de indispensabil vietii, cum este oxigenul, poate avea si efecte nedorite asupra corpului omenesc. Cele mai multe dintre potentialele efecte daunatoare pe care le poate genera oxigenul se datoreaza formarii si activitatii unui numar de componente chimice care au tendinta de a dona oxigen in contul altor substante. Majoritatea acestor componente sunt radicalii liberi care au un surplus de unul sau mai multi electroni liberi, ceea ce ii face instabili si puternic reactivi. Radicalii liberi includ: radicalul hidroxil (OH.), radicalul superoxid (O.2), radicalul de oxid nitric (NO.) si radicalul peroxil de lipide (LOO.).

Producerea radicalilor liberi in corpul omenesc

Radicalii liberi sunt derivati fie din procesele metabolice esentiale, normale care au loc in  corpul omenesc, fie din expunerea la raze X, fumul de tigara, substantele poluante din aer si componentii chimici industriali.

Substante benefice din alimente

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Exemple de substante benefice care se regasesc in alimente

Clasa/ComponentaSursaPotentiale Beneficii
Carotenoizii
Beta-caroten morcovi, diferite fructeneutralizeaza radicalii liberi care pot distruge celulele; mareste capacitatea celulelor de a lupta impotriva proceselor de oxidare 
Luteina, Zeaxantinavarza, spanac, porumb, oua, citrice pot contribui la mentinerea sanatatii generale
Licopena rosii si produse pe baza de tomate pot contribui la mentinerea sanatatii prostatei
Flavonoidele
Antocianidele capsuni, mure, zmeura, afine,struguri rosii

mareste capacitatea celulelor de a lupta impotriva proceselor de oxidare;   pot contribui la mentinerea sanatatii creierului

Flavanolii—Catechina, Epicatechina, Procianidina
ceai, cacao, ciocolata, mere,struguripot contribui la mentinerea sanatatii inimii
Flavanonii citrice neutralizeaza radicalii liberi care pot distruge celulele; mareste capacitatea celulelor de a lupta impotriva proceselor de oxidare
Flavonoliiceapa, mere, ceai, broccolineutralizeaza radicalii liberi care pot distruge celulele; mareste capacitatea celulelor de a lupta impotriva proceselor de oxidare
Proantocianizistruguri, cacao, mere, capsuni, vin, alune, chimenpot contribui la mentinerea sanatatii tractului urinar si a inimii
Izotiocianati
Sulforafanconopida, broccoli, varza, , hreanpoate imbunatati procesul de detoxificare  si sistemul de aparare al celulelor impotriva radicalilor liberi
Fenolii
Acidul cafeic, Acidul ferulic
mere, pere, citrice, unele legume
poate imbunatati sistemul de aparare al celulelor impotriva radicalilor liberi; pot contribui la metinerea sanatatii vederii si a inimii
Sulfizi/Tioli
Dialil sulfid, Alilmetil trisulfid

usturoi, ceapa, praz, arpagic

poate imbunatati procesul de detoxificare;  poate imbunatati eficienta sistemului imunitar
Dithiolthiones legume care contin fier—broccoli, varza, arpagic poate imbunatati eficienta sistemului imunitar
Cereale
Toate tipurile de cereale
seminte de cereale
poate reduce riscul bolilor de inima si a cancerului; poate reduce riscul de aparitie a diabetului

 

 

Antioxidantii

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Alimentele precum fructele, legumele si cerealele contin componente benefice pentru sanatate. Cercetarile au relevat faptul ca acestea, ca parte a unei diete sanatoase si echilibrate, au potentialul de a intarzia aparitia unor boli care au legatura cu inaintarea in varsta. Aceste observatii au dus la cercetari continue si amanuntite asupra componentelor acestui tip de alimente, cum ar fi antioxidantii, care pot fi in responsabili de imbunatatirea si mentinerea sanatatii.

Antioxidantii sunt prezenti in alimente sub forma de vitamine, minerale, carotenoizi si polifenoli. Multi antioxidanti sunt identificati in alimente datorita culorii distinctive: rosul inchis din cirese si rosii, portocaliul din morcovi, galbenul din porumb, albastrul si rosul din capsuni, afine si struguri. Cei mai cunoscuti antioxidanti din alimente sunt: vitamina A, C si E; ß-caroten; mineralul Seleniu si cel mai recent component descoperit - licopena.

Sănătatea ta

Probleme de sănătate

Metode alternative

Actual

Despre noi

Partenerii noștri